Planten en potten | Planten en sierpotten | Chicplants

Gepost op september 23, 2013. door Elaine

Planten en potten koop je tegelijkertijd. Hier leggen we uit waarom en kun je planten en sierpotten online bestellen en kopen.

Planten en (sier)potten verfraaien je interieur en voor je het weet, raak je zelfs gesteld op je plant! Een beetje TLC zal je plant goed doen en deze heerlijk laten groeien. Een plant en pot is tegenwoordig een interieurstuk en echt de fase van de vensterbank voorbij. Als je de juiste combinatie van plant en pot samenstelt, heb je een prachtig design item in je interieur. Hieronder zie je een schitterende Ficus Lyrata op stam in een mooie glossy pot die heel mooi contrasteert met de achtergrond en de andere interieurstukken.

Mooie planten en potten

Als je online planten en potten wilt bestellen of kopen, doe je er goed aan om de plant en pot tegelijkertijd te kopen. Waarom? Dat leggen we je hier graag uit:

1. Voor elke pot een plant, maar niet voor elke plant dezelfde pot! Elke plant heeft een ander wortelgestel. Sommige planten hebben minder grote en zware wortels, andere planten hebben wortels die juist wel veel ruimte nodig hebben. De plant stelt dus als het ware eisen aan de pot. Op zich kun je dit negeren, maar voor de gezondheid van je plant, is het belangrijk dat het wortelstelsel van je plant voldoende ruimte in de pot heeft. Bepaal dus voor jezelf wat je het belangrijkste vindt: wil je persé die ene gave pot en zoek je er wel een plant bij? Of ga je juist helemaal voor die bijzondere plant en zoek je er een pot bij? Er zijn echt heel veel mooie planten en potten. Als je niet wilt verdrinken in het aanbod, bepaal dan voor jezelf of je startpunt de plant of de pot is.

2. Planten en potten als interieurstuk -Kies wat bij je smaak en stijl past, maar zorg dat de standplaats ook bij de plant past. Een design lamp kun je bij wijze van spreken op elk willekeurig plekje plaatsen, maar planten stellen eisen aan de omgeving. Denk aan licht, kamertemperatuur en tocht.  Veel planten kunnen toe met een halflichte standplaats, maar sommige planten hebben juist erg veel licht nodig. Ook in de donkere wintermaanden ontvangt je plant nog graag voldoende licht. Wist je dat er handige onderzetters op wieltjes bestaan? Dan kun je je planten en potten in de donkere wintermaanden gemakkelijk wat dichter naar het raam schuiven! Met een beetje creativiteit komen je planten en potten goed de winter door!

3. Check de verhouding van de plant en pot. Met een mooie plant en pot ben je er nog niet, ze moeten qua verhouding ook mooi passen. Wij houden vaak de volgende stelregels aan: één derde pot (dus een lage pot) met twee derde plant (dus een wat hogere plant). Eén tweede pot en één tweede plant is ook prima. Of kies juist voor hoge potten: twee derde pot met één derde plant. Houd dit niet één op één aan, maar als indicatieve richtlijn. Vergeet niet dat de planten nog doorgroeien in de potten, dus ga niet voor de allergrootste plant. Twijfel? Vraag even of de planten harde of snelle groeiers zijn. Overigens ligt het ook aan de standplaats en verzorging;  met meer licht en regelmatige voeding in het voorjaar groeit een plant doorgaans sneller.

Grote planten en sierpotten

4. Check, check, double check! Size matters, check de maten van de planten en potten! Planten en (sier)potten online kopen en bestellen is heerlijk gemakkelijk!Vanuit je favoriete stoel, met een lekker wijntje erbij, zie je de mooiste planten en potten voorbij komen. Toch is het goed om ook even uit die luie stoel te komen! Want, hoe groot is een plantenpot van 100x40cm nu eigenlijk? Tip, tip, tip: neem even een meetlatje en meet de maten na op de plek waar je de plant wilt hebben. Want 40cm lijkt misschien niet zo veel, maar in diameter is het toch een aardige omtrek! Of misschien heb je een hoog plafond en kunnen twee planten en potten van 2 meter hoog misschien juist wel erg mooi zijn en de ruimte prachtig vullen? Wil je een mooie pot op een zuil zetten? Beperk de diameter van de pot om een mooie verhouding te hebben.

5. Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan je planten en potten? Heb je groene vingers, vind je het heerlijk om naar het tuincentrum te gaan, kilo's korrels of grond te halen, de planten uit de kweekpot te halen en in de sierpotten te plaatsen zonder dat deze uit elkaar vallen? Nee? Koop dan je planten en potten tegelijk, kies uit kant en klare combinaties van planten en sierpotten, of stel je eigen combinaties samen en maak gebruik van een oppotservice! Dan krijgt je plant een goede start met een substraatlaagje als waterreservoir voor overtollig water, wordt de plant mooi opgepot in de sierpot en vaak wordt er ook een handige watermeter bijgeplaatst. En het mooiste is, zelf hoef je er niets aan te doen! De plant kan ongeveer tot een jaar voedingswaarde uit de aarde halen, in het voorjaar daarna geef je het beste (met regelmaat) wat voeding. En, een orchidee is prachtig, maar na verloop van tijd uitgebloeid. Dan kun je ze op een koelere plaats de tijd geven om nieuwe knoppen te genereren, of je plaatst tijdelijk wat kunsttakken met bloemen tussen de bladeren!

Meer weten? Hier lees je hoe je een goede online planten en potten winkel herkent. Zo koop je planten en potten online met gemak en maak je gemakkelijk de juiste keuze!


Deze blog staat in Grote planten, Planten en potten en is tagged met Planten en potten, grote kamerplanten, grote planten en potten, bijzondere planten en potten

Opmerkingen