Natural_Polystone Partner

Verzorging van planten


Op onze site heeft u waarschijnlijk al een globaal verzorgingsadvies bij de plant zien staan. De symbolen van het zonnetje, het gietertje en de thermometer staan respectievelijk voor lichtbehoefte, waterbehoefte en ideale temperatuur. Een donker zonnetje betekent dat de plant bij voorkeur een wat donkerdere standplaats heeft, of bij een licht zonnetje, een hele lichte standplaats. Een bijna leeg gietertje betekent weinig water. Een vol gietertje betekent dat uw plant er wel wat meer van lust.

Omdat elke plant net wat anders is, ontvangt u bij uw aankoop een gratis, specifiek verzorgingsadvies voor uw plant met tips en tricks. Geef water naar indicatie van de gratis watermeter en uw plant kan misschien wel samen met u 100 worden!

Hou daarnaast svp de onderstaande algemene verzorgingsregels aan, zodat u extra lang van uw plant kunt genieten:

Grondcultuur planten  • De meeste planten staan het liefst op het westen of oosten. Zo houdt u uw planten uit de felste zon. Planten houden van licht maar, net als u, niet van een overdosis. Ook al staat er dat uw plant veel licht kan hebben, laat nooit de zon direct op het blad schijnen. Als u te lang in de felle zon staat, verbrandt u. Dat is voor een plant hetzelfde. Achter glas is in principe geen probleem, maar hou er rekening mee dat een plant in de felle zon het warmer heeft en meer water zal drinken.

  • Gebruik lauw water bij het water geven en indien mogelijk, gebruik een vochtigheidsmeter als hulpmiddel bij grondplanten of watermeter bij hydrocultuur planten.

  • Planten houden van water, maar verdrink ze niet. Als u uw plant structureel te veel water geeft, kunnen na verloop van tijd de wortels gaan rotten.

  • Giet het water op de potgrond, niet op de bladeren of in de plant. Giet het in de pot en niet ernaast. Beter voor de plant en voor uw houten vloer. Indien uw plant wel water via de stam dient te krijgen, zullen wij dat vermelden in het meegeleverde verzorgingsadvies.

  • Wordt het blad van binnenuit geel, dan geeft u uw plant waarschijnlijk net iets teveel water. Geef uw kamerplant wat minder water.

  • Mocht uw plant geel worden aan de punt van de bladeren, dan heeft uw plant net wat meer water nodig. Geef de plant dan rustig aan wat meer water, dus niet in een keer heel veel.

  • Elke plant vindt een voedingstabletje op zijn tijd fijn. U slikt misschien ook wel eens een vitaminetabletje? Een voedingstabletje kunt u eens per maand in de pot stoppen om uw plant te verwennen. Kunstmest is dan niet meer nodig. Let op: orchideeën, cactus en hydroultuur planten hebben gespecialiseerde voeding nodig.

  • Wilt u wat meer lezen over de verzorging van kamerplanten? Lees dan op onze blog meer omtrent de verzorging van kamerplantenHydrocultuur plantenverzorging Synthetics_Jura RoundEen hydrocultuur plant is extra gemakkelijk in de verzorging en hoeft u doorgaans maar één keer per maand water te geven. Wat een gemak!

Hydrocultuur planten worden gepot in een plantenpot met een waterreservoir. Daarnaast staan de planten met hun wortels in hydrokorrels, korreltjes van klei die water vasthouden. In tegenstelling tot de wortels van normale planten, zijn hydrocultuur planten hiervoor geschikt gemaakt. Hierdoor zijn ze ook vaak net wat duurder. De hydrokorreltjes houden niet alleen water vast, maar geven ook water af. De hydroplant kan uit het waterreservoir van de plantenpot drinken, maar ook van de hydrokorreltjes! De korreltjes laten daarnaast zuurstof door. Het is beter als uw plant een paar daagjes zonder water staat dan dat uw plant met de wortels in een zwembadje staat in verband met rottingsgevaar van de wortels. Daarnaast kunnen de hydrokorrels oververzadigd raken met vocht waardoor deze geen zuurstof meer kunnen afgeven.

Ook houden hydroplanten, net als grondplanten, niet van een koude douche, dus geef geen ijskoud water! Ook elke hydroplant is net wat anders, daarom ontvangt u bij uw aankoop een gratis verzorgingsadvies voor uw plant met tips en tricks.